The Goat Spot Forum banner

Koza ma super twarde kopyta

568 views 7 replies 8 participants last post by  Abufarwa1  
#1 ·
Moja koza nagle zachorzała na obie przednie nogi. Kopyta były bardzo długie i przyciąłem je mocno, ale jego podeszwy są bardzo długie i twarde. Próbowałem użyć nowej, bardzo ostrej tarnika kowalskiego, aby je skrócić, ale jego podeszwy są jak kamień i tarnik w ogóle nic nie zdjął. Czy masz jakieś sugestie? Jest bardzo kulawy i chodzi na kolanach. Założyłem szynę na każdą przednią nogę, która wystawała poza jego kopyta, a on wtedy próbował chodzić.

#5 ·
Zgadzam się, że zdjęcia byłyby pomocne. Jeśli czujesz się komfortowo używając ręcznej szlifierki, używałem jej przez wiele lat do bardzo twardych kopyt i sprawdza się świetnie. Dostaję tarcze, które wyglądają jak papier ścierny ułożony jeden na drugim. Jeśli pójdziesz w ten sposób, po prostu rób to powoli, ponieważ kopyto może się nagrzać.

#6 ·
Witamy na forum.
Założyciel może powodować nagłą kulawiznę i chodzenie na kolanach, a także bardzo twarde, źle ukształtowane kopyta.
Czy jest jakiś obrzęk lub gorączka?
Jeśli to tylko podeszwy, których nie można przyciąć... możesz spróbować ostrego noża do tapet, aby "zgolić" trochę na raz... uważaj, aby brać małe warstwy na raz, aby uniknąć zbyt głębokiego cięcia. Nie pochylaj noża, aby "kopać"... trzymaj go płasko.