The Goat Spot Forum banner
Status
Not open for further replies.

Pytanie dotyczące sprzedaży kozy z rodowodem

1.6K views 14 replies 9 participants last post by  Boer Mama  
#1 ·
Dzień dobry wszystkim, mam pytanie dotyczące sprzedaży kozy z rodowodem. Jako całkowity nowicjusz w kozach, sprzedano mi kozę karłowatą (powiedziano mi, że ma rodowód nigeryjski). Była tania, ponieważ mężczyzna, który ją sprzedawał, miał się wyprowadzić z innego stanu za kilka dni. Cóż, nie mógł dostarczyć jej dokumentów, a kiedy się o tym dowiedziałem, była już załadowana do vana i moje dzieci ją uwielbiały, więc po prostu powiedziałem mu, że i tak ją wezmę. Krótko mówiąc, w końcu wysłał mi SMS-em zdjęcie jej dokumentów, wtedy dowiedziałem się, że jest w 100% karłowata. Mam ją od około 8 miesięcy i teraz, gdy powiększamy naszą hodowlę i zajmujemy się kozami nigeryjskimi, mam nadzieję, że znajdzie nowy dom. Moje pytanie brzmi: czy mogę ją sprzedać jako kozę z rodowodem, mając tylko zdjęcie jej dokumentów? Na nich jest napisane, że jest wytatuowana i zaczipowana (co powinno udowodnić, że jest rzeczywiście tą, która jest pokazana na dokumentach). Czy też, skoro nie mam dokumentów, mogę ją sprzedać tylko jako kozę bez rodowodu? A może istnieje jakiś sposób, abym mógł zamówić kopię jej dokumentów od hodowcy lub stowarzyszenia kóz karłowatych?

Dziękuję z góry!

#3 ·
Ugh, obawiałem się tego. Zacząłem przeglądać stronę internetową pigmejów i zobaczyłem link do tego i pomyślałem, że mam kłopoty. Czy mogę ją nadal sprzedać jako bez papierów? A może powinienem ją po prostu zatrzymać? Nie chcę robić nic, co wygląda podejrzanie. Mówię ci, facet, który mi ją sprzedał, oszukał mnie już 3 razy....:mad:

#6 ·
Mógłbyś poprosić go, żeby zafaksował podpisane dokumenty lub wysłał je e-mailem? Ale jeśli tego nie zrobi, nie ma powodu, dla którego nie możesz jej sprzedać bez dokumentów.
Musisz mieć fizyczne dokumenty w ręku.

#11 ·
Dzień dobry wszystkim, mam pytanie dotyczące sprzedaży kozy rasowej z rodowodem. Jako całkowity nowicjusz w kwestii kóz, sprzedano mi kozę karłowatą (powiedziano mi, że ma rodowód nigeryjski). Była tania, ponieważ mężczyzna, który ją sprzedawał, miał się wyprowadzić ze stanu za kilka dni. Cóż, nie mógł dostarczyć jej dokumentów, a kiedy się o tym dowiedziałem, była już załadowana do vana, a moje dzieci ją uwielbiały, więc po prostu powiedziałem mu, że i tak ją wezmę. Krótko mówiąc, w końcu wysłał mi SMS-em zdjęcie jej dokumentów, wtedy dowiedziałem się, że jest w 100% kozą karłowatą. Mam ją od około 8 miesięcy i teraz, gdy powiększamy naszą hodowlę i zajmujemy się kozami nigeryjskimi, mam nadzieję ją oddać. Moje pytanie brzmi: czy mogę ją sprzedać jako kozę z rodowodem, mając tylko zdjęcie jej dokumentów? Na nich jest napisane, że jest wytatuowana i zaczipowana (co powinno udowodnić, że jest rzeczywiście tą, która jest pokazana na dokumentach). Czy też, skoro nie mam dokumentów, mogę ją sprzedać tylko jako kozę bez rodowodu? A może istnieje jakiś sposób, abym mógł zamówić kopię jej dokumentów od jej hodowcy lub stowarzyszenia kóz karłowatych?

Dzięki z góry!
Czy dokumenty są z NPGA?

#14 ·
Czy osoba, od której kupiłeś, jest wymieniona jako właściciel w dokumentach? Jeśli nie przenieśli go na swoje nazwisko, oryginały niewiele by pomogły. Musisz mieć dokumenty podpisane przez właściciela wymienionego w certyfikacie. Kupiłem kozła około 8 lat temu od sprzedawcy, który nie przeniósł go na swoje nazwisko, ale udało mi się zlokalizować pierwotnego właściciela, który łaskawie podpisał dokumenty zwalniające kozła na moją rzecz, pomijając osobę, która sprzedała mi kozę. Na szczęście pamiętała sprzedaż dla niego i odnotowała ją w swoich zapisach gospodarstwa, a po sprawdzeniu i potwierdzeniu tożsamości kozła i historii mojego gospodarstwa, poczuła się z tym komfortowo. Naprawdę mnie to uratowało, ponieważ podróżowałem godzinami, aby go kupić i zapłaciłem za niego słono, biorąc pod uwagę jego pochodzenie. To był mój błąd, że nie zbadałem dokładniej dokumentów przed rozpoczęciem odbioru i dokonaniem płatności. To błąd, który nigdy więcej się nie powtórzy.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.