Dzień dobry wszystkim, mam pytanie dotyczące sprzedaży kozy z rodowodem. Jako całkowity nowicjusz w kozach, sprzedano mi kozę karłowatą (powiedziano mi, że ma rodowód nigeryjski). Była tania, ponieważ mężczyzna, który ją sprzedawał, miał się wyprowadzić z innego stanu za kilka dni. Cóż, nie mógł dostarczyć jej dokumentów, a kiedy się o tym dowiedziałem, była już załadowana do vana i moje dzieci ją uwielbiały, więc po prostu powiedziałem mu, że i tak ją wezmę. Krótko mówiąc, w końcu wysłał mi SMS-em zdjęcie jej dokumentów, wtedy dowiedziałem się, że jest w 100% karłowata. Mam ją od około 8 miesięcy i teraz, gdy powiększamy naszą hodowlę i zajmujemy się kozami nigeryjskimi, mam nadzieję, że znajdzie nowy dom. Moje pytanie brzmi: czy mogę ją sprzedać jako kozę z rodowodem, mając tylko zdjęcie jej dokumentów? Na nich jest napisane, że jest wytatuowana i zaczipowana (co powinno udowodnić, że jest rzeczywiście tą, która jest pokazana na dokumentach). Czy też, skoro nie mam dokumentów, mogę ją sprzedać tylko jako kozę bez rodowodu? A może istnieje jakiś sposób, abym mógł zamówić kopię jej dokumentów od hodowcy lub stowarzyszenia kóz karłowatych?
Dziękuję z góry!
Dziękuję z góry!